Att bli tävlingsåkare

Information till tävlingsåkare i Mälarstadens Konståkningsklubb

Testsystem i Svensk Konståkning
När du har klarat dina 8 märken i konståkning har du möjlighet att börja testa för de ”riktiga” testerna i konståkning som också är de tester som avgör i vilken tävlingsklass du tävlar i.


I konståkning finns 4 nivåer av tävlingskategorier:
C-åkare
B-åkare
A-åkare
Elitserieåkare


Åkarna är sedan också indelade i ålder, åldern bryts vid 1 juli:
Minior                  – 11
Ungdom 13    11 – 13
Ungdom 15    13 – 15
Junior             15 – 19
Senior            19 –

Licens
För att testa/tävla behöver man licens där det även ingår en försäkring i Folksam. Licensen kostar 270 kr/säsong. Kostnaden står man själv för men det är klubben som administrerar det hela.


Test
För att få börja tävla behöver man vara godkänd på fritest grund. Kostnaden per test ligger på ca 100-150 kr och bekostas av åkaren. I de fall vi åker iväg och testar försöker vi samåka i möjligaste mån och dela på reskostnaden. 
Antal träningar, försäsong, fysträning
Under säsongen rekommenderar vi för våra tävlingsåkare att träna minst 3 ggr/veckan. Ju högre nivå man tävlar på desto högre träningsdos behövs för att kunna hålla en bra utvecklingskurva.


Läger
Vecka 33 ordnar klubben träningsläger i Hallstahammar då vi även bjuder in tränare/åkare från andra klubbar att delta. Vill man få en snabbare utveckling är lägerveckor värdefulla att delta på. Ett läger i klubbens regi ger våra egna åkare möjlighet att prova på hur det är att åka på läger till en lägre kostnad eftersom man kan bo hemma och istället åka emellan. Det finns även andra klubbar som arrangerar läger om man vill delta på fler lägerveckor. Är ni intresserade kan ni prata med tränarna om vilket läger de kan rekommendera.


Försäljning
I vår förening har vi beslutat att försäljning ska ske på frivillig basis. Man säljer i den mån man hinner med, vill och kan. 

Antal tävlingar, resekostnader
Klubben väljer ut säsongens tävlingar och de läggs ut i en tävlingskalender på hemsidan. Det är alltid en medföljande tränare på tävling.


C-åkare – 2-3 tävlingar på hösten och 2-3 på våren (Passande tävlingar inom närliggande distrikt väljs för att undvika alltför långa resor)        325:-/tävling


B-åkare – 3 tävlingar på hösten och 3 på våren    425:- – 650:-/tävling


A-åkare – 4 tävlingar på hösten och 4 på våren    925:-/tävling


Elitserieåkare – deltar på de tävlingar som krävs på denna nivå


Anmälningsavgifter, reskostnader och ev. övernattning står åkaren för själv. Samåkning förespråkas i möjligaste mån. Tränare måste alltid följa med och åkare är skyldiga att ombesörja resan till och från tävlingen för tränaren.
Undantag: Anmälningsavgift för SM-tävling, samt egenarrangerade tävlingar bekostas av klubben.


Olika tävlingsklasser
Det finns flera olika nivåer på tävlingsklasser i Svensk konståkning och beroende på om du är C, B eller A-åkare erbjuds du olika tävlingar som du kan delta på:
Stjärntävlingar     B- och C-åkare
Klubbtävlingar    A- och B-åkare
A-tävlingar         A-åkare
Elitserietävlingar    A-åkare


Tävlingsmusik kostnader
Första programmet bekostas av klubben (klippning, CD-skivor, försättsblad, etc). När det sedan är dags för åkaren att byta program betalar man 100 kr/min till tränaren för utlägg. Man har sin tävlingsmusik i ca 1-3 år (men programmet utvecklas i takt med åkarens utveckling).


Funktionärsuppdrag våra evenemang
För att klubben ska fungera behöver vi alla hjälpas åt med de arrangemang som är inplanerade varje säsong. Genom de egna arrangemangen får vi in en slant som hjälper oss att hålla nere våra avgifter. 
Föräldraengagemanget blir större ju högre nivå åkaren blir och vi förväntar oss att man planerar in att ställa upp vid våra arrangemang. Vi brukar dessutom har roligt när vi jobbar tillsammans!


Tävlingsåkare: Samtliga arrangemang (läger, avslutningar/isshow, tävlingar)något arbetspass alternativt många arbetspass under ett arrangemang.


Fortsättningsåkare: Läger, avslutningar/isshow


Skridskoskola: Avslutningar/isshow

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: