Här kommer lite bra information att tänka på vid inköp av skridskor.
Oavsett om du köper begagnade eller helt nya skridskor så är det alltid bra att tala med tränaren först, så att ni tillsammans kan hitta en modell som gynnar åkaren på isen. Dyrare modell betyder inte nödvändigtvis bättre resultat.
Andrahandsvärdet på konståkningsskridskor är bra om man är rädd om sina skridskor.
- Torka av skridskorna efter vaje träning med en torr trasa
- Använd alltid hårda skydd när du går på mark
- Använd gärna mjuka skydd i väskan vid transport
- Plocka gärna ur skridskorna hemma så att de får lufta ordentligt
- Inspektera slipning och snören med jämna mellanrum (tränaren kan hjälpa)
- Använd överdrag eller tejp på kängan om du vill undvika märken och repor
Skridskor för nybörjare
När man börjar träna skridskoskolan går det bra att använda vilka skridskor som helst så länge skaftet på skridskon är stabil och skridskorna är slipade. Du kan hitta skridskor på nästan vilken sportbutik som helst för några hundra kronor. När åkaren tagit de första Leo-märkena brukar utveckligen gå fortare med ett par riktiga konståkningsskridskor inköpta från en skate shop (t.ex. Teijas Skateshop i Stockholm eller Tinas i Örebro). Det går också att hitta konståkningsskridskor begagnat på Facebook, men till en början kan det vara lite krångligt att sätta sig in i de olika märkena, modellerna och storlekssystemet.
När du knyter skridskon är det viktigt att den sitter åt runt hela foten men framförallt runt vristen. Kolla gärna in denna instruktion på Youtube.
Skridskor för fortsättningsåkare
I fortsättningsgrupper är det bra att skaffa en ordentlig konståkningsskridsko, t.ex. av märket Wifa eller Risport.
Olika modeller passar olika fötter och åkstilar. Diskutera gärna med din tränare inför köp av nya skridskor så hittar ni tillsammans en modell som gynnar åkaren på isen.
Köper du begagnat är det viktigt att inte köpa för avancerad modell, samt kolla att skridskon inte är knäckt utan att lädret runt vristen är stabilt. Kolla också att det finns slipyta svar på skenan. Slipytan är delen längst ner på skenan som har en annan härdning.

Snörning
Byt snören med jämna mellanrum. Här finns instruktion om hur du knyter de olika modellerna.
Skridskor för tävlingsåkare
Vi rekommenderar våra tävlingsåkare att i samråd med tränare prova ut skridskor hos Teijas Skateshop i Stockholm.